|
Hideg estékre
Most már tényleg beköszöntött a hideg, vacogva bújunk össze a jégvirágos ablak előtt, bámuljuk a tüzet a kandallóban, és közben próbáljuk a lelkünket is jobb kedvre deríteni. Ehhez a hangulathoz egy ötlet, az almapuncs.
Hozzávalók:
5 db filteres tea alma ízzel, 1/2 kg alma, 2 szelet ananász, 2 szegfűszeg, 1/2 citrom, késhegynyi fahéj, 1/8 l gyümölcspálinka vagy almalé, cukor ízlés szerint, tejszín a díszítéshez
A teafiltert öntsük le 1 l forró vízzel, és hagyjuk állni 5 percig. A megmosott, nem meghámozott almákat és a citromot szeleteljük fel, és tegyük egy tálba az ananásszal. Öntsük fel a teával, ízesítsük, és forraljuk fel. 10 percig hagyjuk állni. Utána öntsük le a pálinkával és szűrjük át. Édesítsük, tegyük poharakba és díszítsük tejszínnel.
Kellemes estét mindenkinek! | ================================================
Ham and eggs for breakfast
Tévhit azt gondolni, hogy az angolok csak sült krumplit, zacskós levest és agyoncukrozott édességeket ismernék. Azért van minden más is. Például rögtön a reggeli. Ugye nektek is szinte csak arra van időtök, hogy magatokba öntsetek egy kávét és elmajszoljatok egy croissant-t. Mint az amerikai filmekben. De íme egy jó tipp a szigetről!
Már persze ha van némi időtök reggelizni, és nem öt perccel indulás előtt ébredtek fel, gyors tus, smink, ruha és már indulás is. Na ebbe a rohanásba nem fér bele a tradicionális angol reggeli. De hogy hogyan is néz ki a kiadós lakoma! Elmaradhatatlan eleme a sonka, szalonna vagy gyömbéres kolbász tojással, vaj, dzsem, ami nem hasonlít a mi házi lekvárunkra, és tea. Ez utóbbit tejjel fogyasztják, ettől egy kissé zavarossá válik az egész ital. Mielőtt elszörnyülködnétek, nem véletlenül isszák így az angolok. Ugyanis a tej feloldja a tanint a teában, így az nem bántja a gyomrot, és sokkal többet meg tudunk inni belőle. Fogyaszthatjuk mindezt ágyban, párnák közt, a kedvessel, vagy a macskánkkal, de akár asztal mellett is újságolvasás közben. Csak aztán el ne késsünk a munkából!
| ================================================
Puncsoskodás
Lassan-lassan már nagyon hideg lesz, és mi sem esik jobban az embernek, ha magába önthet egy forró italt. A puncsról már sok angolszász filmben hallhattatok, habár a felnőttek tuti, hogy az alkoholos változatát kedvelik, de ha nem szereted a szeszt, vagy még kiskorú vagy, íme egy non-alcoholic verzió! :
Hozzávalók:
- 0,3 l bodza- vagy fekete ribizli lé
- 0,3 l almalé
- 3-4 egész szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 25 gr mandula
- 4 evőkanál mazsola
Elkészítés:
Öntsd a leveket egy tálba, tedd bele a szegfűszeget, a fahéjat és a citromhéjat. Tedd a mandulát egy kis edénybe és öntsd le forró vízzel. Hagyd állni benne egy kicsit, aztán hűtsd le hideg vízzel, így könnyebb lesz meghámoznod. Forrald fel a leveket és ha forr, azonnal vedd le a tűzről. Fogj egy kanalat és ügyesen halászd ki a szegfűszeget és a fahéjat. Add hozzá a mazsolát és a mandulát. A kész puncsot csészékbe vagy hőálló poharakban tálald.
Az alkohol változathoz ki-ki ízlése szerint tegyen hozzá a mámorító nedűből. Jó melegedést téli napokra! | ================================================
Angol piknik
Az angolok életében nagyon fontos a piknik, ezt láthatjuk úton-útfélen, főleg az angol filmekben. Az úri élet alapvető része volt, és még ma is divat, hogy a szombat délutánt a szabadban töltsük a családunkkal, barátainkkal, szerelmünkkel.
Habár változatlanul fent tartom azt a nézetemet, miszent az angol konyha hasonló magához az országhoz, bár ezzel szerintem nem sok újat mondtam, vagyis egy picit ködös, és szürke, és ez igaz az angol konyhára is. Találtam azonban egy receptet, ami tökéletes piknikre, bár én magam is meglepődtem, hogy mit visznek, mit tudnak a szigetlakók csomagolni egy szabadtéri kirándulásra.
Narancsos szendvics négy személyre: 8 nagy szelet barnakenyér Vaj 3 db közepes narancs 1 teáskanál kristálycukor
Nagy egetrengető újdonságot talán nem árulok el azzal, ha azt mondom, hogy a szokásos módon kenjük meg a kenyereket vajjal, majd a narancsok alját és tetejét vágjuk le. Vagyis vágjunk le egy kis darabot, hogy megálljanak a saját lábukon. Majd hámozzuk meg őket, ki-ki ízlése szerint. Szeleteljük fel a gyümölcsöket, és sonka vagy egyéb felvágott módjára tegyük rá a kenyérszeletekre, majd cukrozzuk meg őket. Végül pedig fedjük be a maradék kenyerekkel. Jó étvágyat, bár ízlések és pofonok... ? | =================================================
Mit egyél, ha már egyszer kint jársz?
Nagy dilemma, még ha csak egy hétvégére is ugrunk ki, hogy mit együnk egy idegen, még akkor is ha európai országban vagy. Fontos dolog. Hiszen kipróbálhatod a helyi specialitásokat, ámbár néha nem igazán érdemes.
Én Isten bizony keresgéltem, igazi, tradicionális angol kaja után. De a steaken, a beafsteaken, a ham and eggsen no és a teán kívül semmit sem találtam. Pedig biztos van. Csak rossz szakácskönyvben keresgéltem. Bár tény, hogy Anglia nem az ételeiről híres. Ha nem bírja a gyomrod, akkor kerüld a nehéz, néha nyers fogásokat.
Az angol reggelit azonban egyszer szívesen kipróbálnám, de lehet nem bírnám egyedül megenni! A halakat viszont feltétlenül kóstold meg, mivel a halászat igen jelentős a szigetországban, azt remélhetőleg finoman el tudják készíteni! ?
Jamie Oliver igyekszik megismertetni az angolokat és főleg a kölyköket a normális kajákkal, bár ez egy nagy kihívás lesz számára, az egyszer biztos. Ha babysitter vagy, vagy cserediák, készülj fel, hogy igazi krumpliból készült sült krumplit nem sűrűn fogsz enni, és a torta is a mélyhűtőből mászik elő, mert így gyorsabb, egyszerűbb, és olcsóbb. Hiszen tudjátok, time is money ! De azért ne keseredjetek el, a városban sok helyen van olasz, kínai, és egyéb nemzetközi vendéglő, ahol olyat ehetsz, amit szeretsz is. Vagy már legalábbis megszoktál. De azért ne szökj el al kaja elől sem!
| =================================================
| |